tisdag 30 september 2008

(D)age(N)s humor

RFSU förstör hela min bild av giftermål

RFSU uppmanade igår på SvD:s Brännpunkt staten att upphäva kyrkans och andra religiösa samfunds rätt att viga. Att viga människor är en myndighetsutövning. Och eftersom många kyrkor inte vill viga samkönade par begår de därmed diskriminering och ingen myndighetsutövning får vara just det.

När lagen om könsneutrala äktenskap nu troligen snart blir verklighet föreslår istället RFSU en helt ny äktenskapslagstiftning - civilrättslig registrering. De vill förenkla vigelsprocessen till att länsstyrelserna, Skatteverket eller någon annan statlig myndighet tar emot paret som skriftligen och muntligen snabbt klarar av det juridiska – och sedan är gifta. Själva cermonin får man helt enkelt ha i efterhand.

Det sistnämnda förstör hela min bild av ett bröllop. Jag har absolut ingen lust att först avklara vi-ingår-nu-i-äktenskap som ett kallt avtal för att vid senare tillfälle ställa till med pompa och ståt. Jag vill ha det i samma paket.
Självklart ska vi ha civilrättslig vigsel. Men detta bör istället ske på det sätt att alla som vill ha möjligheten att viga - även här trosamfund - ska ansöka om detta. För att bli beviljad ska man då också garantera att man viger alla par, olikkönade som samkönade.

måndag 29 september 2008

Taxi Kurir tillgänglighetsanpassar bilarna


Taxi Kurir har tillgänglighetsanpassat sina bilar för synskadade. De kan på detta sätt identifiera bilens nummer ifall något problem skulle uppstå. Grymt!
Men mest spännande tycker jag är det faktum att de inte har anpassat taxametern för samma ändamål. Så i teorins land kan en synskadad bli skinnad på en massa cash då de får lita till chafförens goda samvete gällande resans kostnad. Mindre bra.

söndag 28 september 2008

Does she love you? It´s all that matters.

Dregen är fucked up on coke

Vad är det som gör att alkohol och andra droger är så otroligt glorifierat inom medie- och kändisvärlden? Är det den gamla bilden som hänger med - bilden som säger att om du inte gillar att supa skallen i bitar varje helg, röka på eller ta en lina då och då - så är du en tönt. Ute ur gemenskapen. Inte att räkna med.

Senast ut är Dregen som under en intervju berättar, märkbart påverkad, att hans favoritdrog är alkohol, att han är fucked up on coke samt att han röker på. Men han är ingen gräsrökare, poängterar han. Han gör det bara för att det är kul.

Aftonbladet
hittade det två år gamla Youtube-klippet, gjorde en story och följde upp det hela med att be om en kommentar från Dregens management. Dregen låter hälsa att han inte vill kommentera det hela.

Problematiken i detta, och andra liknande fall, är inte den egna konsumtionen av droger. Vill man fucka up sitt liv så står valet en fritt. Men. Dregen är en ikon inom musiken. Kidz avgudar honom, andas honom, vill vara honom. Dessa ungdomar påverkas självklart av vad deras stjärna gör och säger. Precis som människor i övrigt påverkas av reklam, mode och alla andra tusentals budskap som möter oss dagligen. Dessa ungdomar tänker; Kan Dregen, kan jag. Jag vill ju vara lika cool som han är.

Kändisarnas röster väger tungt. Med det följer ett ansvar. Att helt enkelt frångå sig själv och göra en konsekvensanalys. Att inse att kidz i 15-års åldern jagar sin självbild och identitet. Och att de söker den bilden i sin närhet; media, vuxna, kompisar, laget och så vidare. Därför tycker jag att drogpropagerande kändisar bara ska ta och hålla käften och istället sitta och vara påtända i det tysta.

För i jakten på att bli som Dregen och andra idoler, förlorar de unga sökande endast - sig själva.

fredag 26 september 2008

Tunga namn enar sig mot Liza Marklund och undrar; Hur kan du Liza?

I söndags bloggade jag om Liza Marklunds beslut att byta litterär agent till Niclas Salomonsson. Samme Niclas Salomonsson som blev ett namn på allas läppar i och med Unni Drougges bok 'Boven i mitt drama kallas kärlek'. En bok som skildrar kärleksförhållandet mellan dessa två och sedemera också Salomonssons tyranniska misshandel av Drougge. Liza Marklund som under många år i offentlighetens ljus kämpat mot mäns våld mot kvinnor valde trots detta Salomonsson till ny agent inför hennes USA-lansering.

Idag väljer några av landets tyngsta namn i kampen mot mäns våld mot kvinnor att i en debattartikel i Aftonbladet även de ställa samma fråga som jag gjorde till Liza Marklund; Hur tänker du Liza?

torsdag 25 september 2008

Mäns våld mot hbt-personer

Miljöpartiet de Gröna har länge kallat sig Sveriges bästa hbt-parti.

Idag presenterar språkröret Maria Wetterstrand en lysande debattartikel på qx.se om mäns våld mot hbt-personer.

Det finns idag en politisk förståelse för den strukturella frågan om mäns våld mot kvinnor. Men ingen verkar göra kopplingen till att det är samma patriarkala beteende hos de män som misshandlar och mördar hbt-personer. Män som grupp står för i princip alla hatbrott. Det är alltså en fråga om liv och död att göra upp med mansrollen,skriver Wetterstrand

Jag tycker att Miljöpartiet de Gröna - med alla deras mediala utspel samt förståelse för att ett val vinner man inte bara månaderna innan själva valdagen - numer också kan kalla sig Sveriges bästa opinionsbildande-parti.

Daniel Nyhlén gör en Jessica W Sandberg

Daniel Nyhlén har övergett nöjesjournalistiken och hänget på Stureplan för att nu debutera som författare. Boken 'Det svarta spelet' är en skildring av det verkliga livet kring Stureplan - bakom den glamourösa fasaden - där alkohol och andra droger dominerar och förstör liv.
Daniel Nyhlén riktar stark kritik till medias skildring och glorifiering av kändislivet och alkohol. Med andra ord, det jag själv gjorde mellan 2003-2006 i mitt arbete som projektledare för den mediekritiska sajten Sanning&Konsekvens. Sent ska syndarna vakna...

tisdag 23 september 2008

Sexistiska Media Markt

I helgen firar ministaden Kungens Kurva i Stockholm familjehelg. I reklambilagan speciellt framtagen för denna händelse ser Media Markt till att cementera den gamla och förlegda bilden av hur en "äkta" tysk kvinna ser ut...

söndag 21 september 2008

Liza Marklund sviker Sveriges kvinnor - byter till agenten som dömts för kvinnomisshandel

Liza Marklund är inte bara författare. Hon är också kvinnorättskämpe. Otaliga krönikor har författats i ämnet utsatta kvinnor och framförallt, mäns våld mot kvinnor. Hon har stått som programledare och blivit förbannad på vår nuvarande statsminister då han i hennes program reducerade mäns våld mot kvinnor med meningen:

"Det här handlar ju om att män är starkare än kvinnor."

En av Lizas största försäljningssuccéer är den dokumentära boken 'Gömda' med Mia i huvudrollen. Mia som misshandlas svårt av sin man och sedan är tvungen att fly honom resten av sitt liv, i skräck för vad han kan tänkas göra mot henne och hennes barn om han får tag i dem.

Därför är det chockerande att Liza Marklund nu väljer att byta litterär agent till Salomonsson Agency. Bakom företaget står Niclas Salomonsson - mannen som innehar huvudrollen i Unni Drougges 'Boven i mitt drama kallas kärlek'. En bok som handlar om hur Niclas under flera år misshandlat Drougge fysiskt och psykiskt. Det finns både läkarjournaler och en dom från Stockholms tingsrätt som bekräftar detta. Detta är heller inget som Salomonsson själv förnekar - hur han nu skulle kunna göra det med tanke på att det är en offentlig handling. Däremot förnekar han allt annat som Drougge påstår angående vad som hänt i deras relation. Men faktum kvarstår; det finns en misshandelsdom mot honom.

I ett pressmeddelande meddelar Marklund:

"Beslutet att gå till Niclas Salomonsson har vuxit fram."

Men kära Liza Marklund. Du som en av de starkaste offentliga rösterna för kvinnors rättigheter kan väl ändå inte mena allvar med detta? Niclas Salomonsson är dömd för misshandel. Mot sin dåvarande flickvän. Hur går detta ihop med dina annars så starka principer? Och vad säger det till alla oss kvinnor och män som kämpar mot denna typ av maktförtryck?

Hanne Kjöller ser på Sverige genom rikemansglasögon

I dagens pappersupplaga av DN kan man läsa följande, författat av Hanne Kjöller:

Specialförmedling
I Arbetsförmedlingens tidning Arbetsmarknaden berättas om hur hemlösa i danska Horsens fått en egen arbetsförmedling. För 60 danska kronor kan man hyra en hemlös för diverse arbetsuppgifter. Det kan till exempel handla om trädgårdsarbete eller enklare kontrollarbeten. Lönen betalas ut dagen efter utfört arbete.
Det låter alldeles utmärkt. Men det tycker nog inte det svenska facket. Jag gissar att de föredrar höga minimilöner och fortsatt sysslolöshet framför specialregler för en grupp som befinner sig extremt långt från arbetsmarknaden.


Ja Hanne Kjöller. Detta är så dumt så att det borde få tala för sig självt. Men. Då undrar jag. Vad ska vi ta betalt för en invandrare? Eller en ungdom? Eller kanske en kvinna som en stor del av sitt liv jobbat med att uppfostra sina barn, men inte har arbetslivserfarenhet från själva arbetsmarknaden? Vad gör vi med en pensionär som vill fortsätta arbeta några timmar i veckan? Dessa grupper är inte heller särskilt heta på arbetsmarknaden. Ska då dessa människor också jobba för mindre pengar än resten av Sveriges arbetstagare? Och vad tror du kommer att hända med just denna grupp då? Om du har minoritetsgrupper som jobbar för billigare peng, kommer arbetsgivarna att vilja anställa de personer som kräver mer cash i plånboken? Svar nej. Resultat: Alla måste sänka sina löner. Halleluja moment för arbetsgivarna.

fredag 19 september 2008

Upprättelse av Dagens Media

Upprättelse känns ju absurt härligt. Martin Schori på Dagens Media, tillika författare till den artikel angående Mediagymnasiet som jag muttrade över igår, sökte upp mig på Facebook och skrev bland annat följande:

"Såg att du bloggat om min artikel om Mediagymnasiet. Ledsen att missa dig, försökte verkligen få tag på så många som möjligt som fortfarande var verksamma i branschen."

Stort tycker jag. Och helt plötsligt känner jag mig som en branschstjärna. Tack för det Martin Schori.

Rikspolischefen! Vad betyder RFSL egentligen?

Rikspolischefen Bengt Svenson skriver idag på SvD:s Brännpunkt om de åtgärder som polisen ska införa för att öka kvinnofriden i samhället. Att de skriver debattartikeln rockar, men nu gäller det också att lyckas omsätta det hela till en fungerande verklighet. I artikeln skriver Bengt Svenson bland annat om våld inom samkönade relationer. Om hur vanligt förekommande det är, men där det är desto mer sällsynt med anmälningar. Mörkertalet är gigantiskt även på den andra sidan - i olikkönade relationer, där mäns våld mot kvinnor dominerar statistiken.
Däremot vore det nog klokt av Rikspolisstyrelsen att ta in någon på kommunikationssidan med hbt-kunskap. I artikeln kan vi läsa att de inlett en dialog med Riksförbundet för sexuellt likaberättigande. Det är bara det att RFSL 2007 bytte namn till; Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Varför är jag inte lika sexig som Pelle Porseryd?

I Dagens Media kan man idag läsa om hur det på 90-talet flummiga Mediagymnasiet i Nacka odlat fram diverse framgångsrika branschstjärnor, kallat i tidningen, under de första existensåren.
Suprise, suprise så dominerar det manliga könet samt stureplans-hangarounds artikeln. Men mest av allt stör det mig att jag - som tillhörde skolans andra årskull - inte är med. Å andra sidan. Hur sexigt är det att jobba mediekritiskt och med viktiga politiska sakfrågor efter att ha lämnat Sveriges Radio bakom sig? Det smäller inte lika högt på mediekåt-skalan som Idol och inrednings-designer i TV3. Det är jag nog beredd att hålla med om.

torsdag 18 september 2008

Vems fel är det Papa Dee & Ken?

Annah Björk på Stockholm City krönikörar om konsekvenserna av bilden som hiphop förmedlar gällande kvinnor - eller som det så stilfullt heter inom musikgenren - bitches´n´hoes. Hon drar pararelller till de senaste dagens händelser där Papa Dee sitter häktad för misshandel på sin lagvigda och Ken Rings crewpolare misstänks ha våldtagit en 15-årig tjej. Viktig poäng i samhällsdebatten om hur våra gränser successivt flyttas och suddas ut.

Grön Ungdom krattar vägen för resten av Sverige

Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm bloggar liksom jag om diskrimineringen mot det tredje könet när det kommer till kvoteringsdebatter. Grön Ungdom ligger steget före resten av det torftiga organisations-Sverige och ser verkligheten för vad den är: kvinnor är underställda män i samhällets gråstarriga ögon - och dessutom ser GU också till att lyfta sakfrågan om t-personer i debatten. Maria Ferm proklamerar för queertering i denna grymma debattartikel.

Jag är inte bara kvinna. Jag är journalist också.

Surfar runt på TV4-profilen Jenny Östergrens blogg och skrattar gott åt hennes inlägg gällande den manschauvinistiska kommentaren som Joakim-jag-lämnade-Expressen-för-att-sedan-anställas-på-SR-men-ingen-ville-ha-mig-så-jag-cashade-in-miljoner-utan-att-jobba-en-sekund-Berner gav henne under Nyhetsmorgon.

Inte kille? Inte tjej? Men vad bidde det då då?

I dag kablas det ut inom alla nyhetsmedier att kvinnor diskrimineras när de söker in till högskolan. På fancy utbildningar och universitet runt om i landet tågar snubbarna förbi - det i samhällets ögon - svagare könet. Klart som korvspad att det suger att bli diskriminerad på grund av vad man har mellan benen. Överlag är detta ett problem som kvinnor möter dagligen i hela vår patriakala maktstruktur som präglar samhället. Men jag undrar mest; varför lyfts inte frågan om könsidentitet in i denna debatt? Helt plötsligt existerar tydligen inte det faktum att alla inte gillar fackuppdelningen man eller kvinna, utan helt sonikt identifierar sig med andra ord än de som normen bjuder på. Vart kommer det tredje könet in i alla sådana här kvoterings- och diskrimineringsdebatter?

onsdag 17 september 2008

Skänk pengar - ur Vattenfalls plånbok

World Childhood Foundation har hakat på bloggtrenden för att upplysa om utsatta barns vardag. En extra tvist är samarbetet med Vattenfall som skänker 20 spänn till organisationen för varje inlägg som bloggare runt om i Sverige gör gällande kampanjen Uppdrag Barn. Grymt smart och enkelt sätt att få svenskarnas dåliga samvete att lätta en aning...

Ken Ring - vet du verkligen sanningen?

En annan artist som varit i hetluften de senaste dagarna är artisten Ken Ring. Efter en konsert i Gävle så anklagades en i hans crew för våldtäkt och sexuellt tvång mot en 15-åring. Ken själv misstänktes för sexuellt tvång, men friades senare från misstankarna. Hans artistpolare står dock fortfarande under utredning.
Det jag tycker är skrämmande. Och fascinerande. Och helt jävla galet. Är det faktum att Ken i sin blogg skriver följande:

En vän i mitt sällskap var med en tjej (som sa att hon var 18) dom hade tydligen sex och sen var det inget mer med det.
Bruden får ångest när fyllan släpper och börja skrika våldtäkt. Eftersom jag är känd så dras jag in i det eftersom det är en person i mitt sällskap (inte min släkting) som haft sex med henne.
HON VAR MED PÅ DET HELA VÄGEN.


Men herregud Ken. Hur kan du veta det? Det vet väl ändå bara tjejen i fråga?

Är Papa Dee skyldig till hustrumisshandel?

Snackisen just nu i medie- och cybervärlden är ifall Papa Dee är skyldig till misshandel mot sin fru Andrea Wahlgren, eller ej.
Sajten för ointelligenta - Flashback - outade Papa Dee (Daniel Wahlgren) som den misstänkte förövaren, som natten mot söndag misshandlade sin fru blodig. Andrea Wahlgren svarade i sin tur med att försvara honom med blod, svett och tårar i sin blogg. Fru Wahlgren säger att händelsen är en konsekvens efter en av hennes ångestattacker där hon skadat sig själv, enligt polisen har artisten själv minnesluckor och kvinnorättskämpar i hela Sverige har tagit ställning i skuldfrågan.

Jag vet att jag själv reagerade med ryggmärgen. Att kvinnan skulle skadat sig själv är för mig i samma linje som; jag gick in i en dörr, jag föll i trappan ect. Men det betyder inte att jag har rätt. Jag vet inte sanningen. Den har bara Andrea och Daniel Wahlgren. Sannolikt kommer vi som inte känner till vare sig dem eller deras liv, förutom det vi sett i deras offentliga roller, heller att få ta del av den sanna bilden.

Men händelsen i sig är kopplad till alkoholens negativa konsekvenser. Daniel Wahlgren har minnesluckor säger han. De hade varit på fest innan och enligt vittnen var de rejält berusade. Och här är en sanning: vissa människor kan inte hantera alkohol. Dessa människor får i sin tur hela sin familj och omgivning att gå på tå för att inte förarga den berusade. Säga eller göra fel. Se fel ut, andas fel, ha fel tonläge eller fel kläder och så vidare. Människor som inte kan hantera alkohol förlorar sina gränser. Kliver över dem och struntar i konsekvenserna. Bara för att sedan - i sådana här fall - skylla på att det var alkoholen och inte personen som slog. Sanningen är att det är en kombination.

Men alkoholen kan inte misshandla i sin ensamhet, utan behöver en person som begår brottet. En person som misshandlar behöver ingen alkohol för att slå.

tisdag 16 september 2008

Stjärnan lyste klart på kvällshimlen



Landslagsstjärnan Jessica Landström stärkte igår Linköpings aktier i kampen om det allsvenska guldet. Snygg framspelning till ledningsmålet och Landström satte själv spiken i kistan med sitt 2-1 mål mot stockholmska Djurgården.
- Jag är stolt över laget, vi kämpade alla som ett lag till sista minut, säger Jessica Landström exklusivt för Jessica W Sandberg-bloggen.

söndag 14 september 2008

Lindsay Lohan - The role model




Pang. Så har vi en nytt språkrör på vår stjärnhimmel. Skådespelerskan Lindsay Lohan har tagit bladet från munnen, som det så fyndigt kallas, och visar omvärlden att hon inte bara är en av Hollywooddonnorna som spelar in filmer med talande bilar eller släpper ett par skivor - och nöjer sig med det. Nope. Lindsay har tröttnat på omvärldens och USA:s konservativa tunnelseende. Här bloggas det bland annat om Sarah Palin som siktar på posten som vice överhuvud i landet bortom Atlanten. Om Palins kamp mot de rättigheter som kvinnor och män runt om i världen slagits för i årtionden: kvinnans rätt till sin egen kropp och abort, sex före äktenskapet och preventivmedel. Men framförallt ifrågasätter hon att vicepresidentkandidaten anordnar möten där homosexuella ska konverteras till det straighta levnadssättet.

'Is it a sin to be gay? Should it be a sin to be straight?' undrar Lindsay Lohan på sin blogg och tar upp stafettpinnen i kampen för hbt-personers rättigheter och tar även därmed en officiellt viktig ståndpunkt, som en av de hetaste unga stjärnorna i Hollywood.

lördag 13 september 2008

Rensa upp i de egna leden Kd

I dagens DN läser jag att Sverigedemokraterna kört en värvningsräd mot kristdemokraten Lennart Sacrédeus, i hopp om att få honom att byta parti inför nästa års EU-parlaments val. Han tackade för övrigt nej. Men är det inte dags att Kd och Göran Hägglund vaknar upp nu? Göran Hägglund förfasas över det faktum att Sd har så starka opinionssiffror - men kan uppenbarligen leva med det faktum att en stor del av hans egna partikamrater och väljare har samma typ av värderingar.
Nä Kristdemokraterna. Rensa upp i de egna leden nu och inse att er politik inte är verklighetsförankrad med det samhälle och de människor som är Sverige.
Satsa stenhårt på er familjepolitik. Men glöm det där med mamma, pappa, barn. En familj utgörs inte av det faktum att det är två föräldrar av olika kön. Det behöver inte ens vara två föräldrar - i både samkönade och olikkönade relationer är det vanligt att det finns fler än två viktiga vuxna. Och ibland finns det en. Föräldraskap har väldigt lite att göra med biologi eller att de som fungerar som föräldrar behöver basera det på en kärleksrelation med varandra.
Satsa på de äldre, satsa på barnen, satsa på de som har mer utsatta positioner i samhället. Men sätt på er glasögonen och för en politik i symbios med tidens verklighet.
De tomtar som kommer att rasa och lämna partiet kommer sannolikt att gå till Sd. Dessa personer vill väl ändå inte Kd ha oavsett? Och jag svär på att många fler kommer att joina ett parti som baseras på alla människors lika värde - det mantra som Jesus försökte lära er - än ett parti som stenhårt jobbar för exkluderande.

fredag 12 september 2008

Vem måste jag ligga med för att få blogga?

Igår inledde jag min offensiv mot Schlagermannen. Han jobbar nämligen på en av våra stora kvällstidningar och jag vill schlagerblogga under Melodifestivalen. Mitt mål är att med charm, tjat och och ännu mer tjat, bli lika irriterande som en finne i röven och därmed få dem att kapitulera. Så här långt har vi kommit hittills:

Jaaaaaaaaaaaa! Nu är det dags att vi börjar diskutera din favoritflatas deltagande i (namnet på tidningen)s schlageryyyra! Vem måste jag ligga med?

Hallå snygging!

Jag tycker att du enbart ska ligga med ****. Det är nog allra allra bäst så *ler stort*
KRAM


Ja, det tycker ju i och för sig jag också är bäst. Men jag låter dig inte avsnoppa mig så lätt. Jag tänker förfölja dig tills du säger att jag får vara din bättre hälft! Hehe.

Du är en bättre hälft! Men inte min, jag har ju ****. Du är ju ****s bättre hälft *ler ännu större*

Men kan vi inte lägga ner partersnacket och diskutera hur VI ska ta över schlagerbloggandet TILLSAMMANS!!! ;)

Hahahaha mitt ego tillåter nog ingen konkurrens på
schlagerbloggtrappstegen är jag rädd *ler*


Neeeeeeeeeeeeeeeeej! Nu blir ju jag skitledsen! Ni behöver en könsjämnvikt ju. Vi kan bli det nya Tina & Ike, minus sexet och slagsmålen!

This I like! Men lite catfights måste vi ju få in ;-))

Det fixar jag! Nu får du börja bearbeta dina minibossar i denna lysande idé!

Jessica Landström - en förebild



I dagens Expressen kommer Jessica Landström officiellt ut ur den malätna heteronormgarderoben. Men hon väljer inte vägen som så många andra ickeheterosar gör, det vill säga QX. Och inte heller i en artikel som bara måste avhandla vad, när och hur. Nä, här handlar artikeln om Landströms mål igår, som tog LFC vidare i svenska cupen och vart anfallaren ska spela nästa säsong. Och i förbifarten nämner hon att hon och sambon Sara precis köpt en ny lägenhet i Stockholm och att hon därför håller alla dörrar öppna för vilket lag som kommer att toppa med stjärnans namn nästa säsong. Snyggt Landström.

Mobbning - ett samhällsproblem

Mobbning är alltid ett hett ämne. Tyvärr. Mobbning på arbetsplatsen pratar man dock sällan högt om. Det-man-inte-pratar-om-existerar-inte-attityden präglar oss människor när vi stiger upp i vuxen ålder. Framförallt när det kommer till saker och händelser som är obekväma. Saker och händelser som skjuts in i garderoben och får frodas i skymundan.
Maktstrukturer, rädslor och normer är det som underbygger problemet. Man säger att kränkta barn kränker. Även kränkta vuxna kränker.
Varje år väljer hundratals människor att avsluta sina egna liv - bara för att arbetsplatsen inte väljer - eller lyckas - att motverka och förebygga kränkande behandling. Det är ingenting annat än skandal.
Det är dags för facket att ta tag i frågan ordentligt och prioritera den på sitt bord. Se över ett samarbete med antimobbningsorganisationen FRIENDS är mitt hetaste tips.

torsdag 11 september 2008

Manschauvinisten Fredrik Backman

Blir otroligt provocerad när jag läser Fredrik Backmans krönika i Stockholm City angående att rattfylla skulle vara - det nya svarta:

Sprit och bilkörning är sensommarens hetaste trend. Jag vet inte om ni har snappat upp det än, men rattfyllan är verkligen för hösten 2008 vad chihuahuor och flasha muttan var för ­hösten 2007. Paris Hilton, Lindsay Lohan, ­Nicole Richie, Mischa Barton, alla har gjort det!
”Alkohol ger kraftigt nersatt körförmåga” sägs det i rekla­men. Som om kvinnor inte hade det från början liksom!
Fan, de flesta tjejer jag känner blir förmodligen bättre bilförare när de är på sponken.


Vilket jävla pucko.

onsdag 10 september 2008

Sverige har försäkringssjuka

I gårdagens Metro kunde vi läsa om knäppa chefer som satt i system att inte betala ut lönen man cashat in eller semesterersättning. Överlag i samhället förs nu en intensiv diskussion om ifall att facket behöver existera - vad som skulle bli skillnaden utan dess förekomst.
Krasst så är det ju så att vissa chefer blåser eller utnyttjar sina anställda. Absolut inte alla. Inte ens majoriteten. Men. Arbetsgivarna är ute efter vinst. Arbetstagarna efter så hög lön som möjligt. Det är helt olika intressen som styr. Utan fackförbund skulle vi leva på arbetsgivarnas villkor. De sätter lönen, arbetstiden, behöver inte betala ut övertid eller ob och erbjuder sig någon annan att jobba för mindre cash åker du ut. Du har heller ingen att vända dig till för att få upprättelse.
I Sverige försäkrar vi oss mot allt. Har du bil har du försäkring på den, du har garanterat en hemförsäkring, livförsäkring och bostadsrättsförsäkring. Köper reseförsäkring när du drar utomlands och kanske även sett till att skaffa drulleförsäkring i f a l l att du e v e n t u e l l t skulle ha sönder allt i din väg.
Vi köper egentligen inte dessa försäkringar för att vi tror att något kommer att hända. Bara för att inte stå där på bar backe om olyckan skulle vara framme.
Trots att vi spenderar cirka åtta timmar per dag på jobbet - majoriteten av vår vakna tid - så struntar många i att försäkra sig genom att vara med i facket. Det är en både fascinerande och skrämmande tendens. Det viktigaste funderingen - och nyckeln till fackets fortsatta existens - är varför?

måndag 8 september 2008

Flinkenberg avromantiserar alkohol. Eller?

Charlotta Flinkenberg och jag har haft våra duster. Hon tyckte jag var dum i huvudet och jag tyckte att hon led av förnekelsemani. Känner ni att ni vill ta del av lite av våra utspel, så checka in this. I alla fall. Vi var oense om ifall Vecko-Revyn var en alkoholglorifierande tidning under hennes chefredaktörsskap eller ej. Vecko-Revyn i hennes sanning var en tidning som jobbade mot normer som alkohol, rökning och utseendefixering, men som alltid fick skit av alla ändå. Jag å min sida såg Vecko-Revyn som en av de starkaste aktörerna på marknaden, i förhållande till målgrupp, som valde att romantisera och glorifiera promilledryckerna.

Stor humor när jag då idag läser på Charlottas blogg, där hon har fått en fråga av en av Chics läsare:

Vad dricker du helst; rött, vitt eller rosévin?

– Jag dricker helst inte vin om det finns andra alternativ. Jag har verkligen försökt lära mig att tycka om vin, men tycker helt enkelt att det är rätt äckligt. Jag är inte så förtjust i öl heller, men svaga drinkar eller alkoläsk går bra. Men jag dricker oerhört sällan sedan jag skaffade barn. Jag tycker inte det är värt baksmällan. När jag var 25 kunde jag dricka som en sjörövare. Idag kan jag smutta på en halv cider och sen börja gäspa. Och SÅ gott är det inte med alkohol!


Inte en dag försent angående slutklämmen. Och så normtypiskt (och glorifierande) när det kommer till kommentaren kring hennes alkoholeskapader vid 25...

fredag 5 september 2008

Blondinbella uppvisar föredöme

Blondinbella har vunnit respekt hos mig efter att i ett inlägg gällande deltagandet på ett kändisparty med tillhörande bilder skrev: Alla drinkar på bilden är alkoholfria.

Att hon som förebild skriver detta rockar. Om det sedan är sant eller inte är ju en helt annan femma. Men vilket statement!

Sveriges snyggaste fotbollsflata



Alltså, vad tänker man när man tar Sveriges snyggaste fotbollsflata och försöker trycka in henne i heteronormen genom en föga attraktiv klänning och en bild tagen ur grodperspektiv?!
(Bilden är från Linköpings matchprogram i mötet mot Umeå i onsdags, men de ska kanske fundera kring stylingen i fortsättningen...)


Jag föredrar fröken Landström på detta sätt. Då spelade hon till och med i mitt "andra" lag Hammarby.

Miljöpartiet tar strid för en skärpt våldtäktslag

Häromdagen bloggade jag om hur rättssystemet fastnat i gamla hjulspår när det kommer till våldtäkter och den skuld som skjuts över på offret istället för på förövaren.
Idag presenterar Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson en skärpning av våldtäktslagen på SvD:s Brännpunkt.

Grymt Miljöpartiet (som med alla sina utspel redan slipar för ett succéår 2010) och shame on våra andra partier som inte presenterat ett liknande förslag för länge sedan!

torsdag 4 september 2008

AF har gått och blivit coolt på gamla dar

Arbetsförmedlingens projekt Avstamp - ett projekt rikat till unga - är beviset på att stora, gamla och traditionella organisationer ändå kan fatta grejen. Fatta att det som gällde och funkade för 5, 10, 15 och 20 år sedan inte har en suck idag.
Idag rular bloggande, Youtube, Facebook, mobilen och cyber unga vuxnas vardag. Detta har Avstamp omvandlat för att använda som verktyg i coachandet till unga vuxna i deras nya kampanj Jobbsökarna. Den 1 oktober börjar fem pers att blogga och filma om toppar och dalar, krascher och framgångar, bitterhet och lycka i sitt sökande efter arbete. Helt lysande AF. Helt lysande. Och ett slag i solarplexus på det organiserade Sverige.

onsdag 3 september 2008

Ett nej är inte alltid ett nej

Gång på gång sa kvinnan nej till sex. Snubben erkänner att så är fallet. Han medger också att han var tvungen att bända isär kvinnans ben.
Mölndals tingsrätt friar honom från våldtäkt.
Motiveringarna var bland annat att det dröjde till kvällen efter innan kvinnan anmälde våldtäkten samt att hon låg bredvid mannen i behå och trosor efter att hon sagt nej första gången, och därför är det rimligt av mannen att anta att hon ändrat sig.

Jag blir så förbannad. Att en person som blivit kränkt på det mest fruktansvärda sätt man kan tänka sig, är i chock och förmodligen badar i skuld och skam - inte springer till polisen är varken konstigt eller uppseendeväckande. Dessutom väljer man här att IQ-befria hela det manliga släktet och påstå att de inte förstår bättre än att ett nej bara är ett nej tills de tror att det är ett ja.

Det är intressant att det alltid är offret, som oftast är kvinna, är den som skuldbeläggs när den anmäler en våldtäkt. Vad hade hon på sig, hur många har hon haft sex med i sitt liv, hade hon druckit, är bara några av de frågor som ställs.
Och ingen av dem har relevans när det kommer till att ha blivit tvingad till sex mot sin vilja.
___________________________________________________

Att ungdomarna på Östermalm super mer än sina jämnåriga i andra stadsdelar är för mig ingen överraskning. Vart i Stockholm och Sverige lyser alkoholens skimmer starkast. Jo, på Stureplan, i Båstad och i Visby. Där unga, snygga och rika kidz hänger med eliten som ständigt tydliggör glorifieringen av alkohol och gör den till norm.
___________________________________________________

måndag 1 september 2008

P3 Star cementerade fördomar

Programmet P3 Star levererade fet fel i gårdagens sändning.
Programmet avhandlade frågan om oskuld och framförallt frågan om dess omvandling till kirrad sexdebut.

'Jag hade en traditionell debut. Jag hade varit och festat och var rätt full. Jag kommer inte ihåg så mycket, men jag vet att min kille började prata om kondom. Men vi hade ingen så han fick avbryta efter ett tag då jag var rädd för att bli gravid.' sades bland annat i ett förinspelat reportage.

Keh! P3 Star är ett program för ungdomar inför och i själva tonåren. Att till denna publik servera sådana absurda saker är helt sjukt! För det första, att P3 inte klipper bort det faktum att hon är så full att hon knappt inte kommer ihåg något samt det faktum att de låter det stå oemotsagt att i och med att de bröt samlaget så fanns ingen risk för graviditet. För att inte tala om könssjukdomar.

P3 Stars redaktion borde nog gå en kurs i normer - en kurs som sträcker sig längre än till det faktum att de i gårdagens program delvis bröt mot den tröttsamma heteronormen.

Vad ska jag nu göra med mitt liv?

Gick förbi denna annons häromdagen. Rubriken lyder "Vad ska man göra av sitt liv".



Rakt i hjärtat på livets mening, enligt mig, och jag kan med andra ord skippa både karriärs- och partner-för-livet drömmen.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Roligast var dock biten där flummiga tankegångar var lika välkomna som censurdiskussionen i Kina.